Το μέλι αποτελεί μια πλούσια, φυσική και εξαιρετικά ωφέλιμη τροφή, απαραίτητη για την καθημερινή θρέψη και προστασία του οργανισμού. Υγιεινό γλυκαντικό, με ποικίλες ευεργετικές δράσεις, που χαρίζει ενέργεια, ευεξία και πνευματική τόνωση.

Αντιβηχική δράση

Ένα ζεστό διάλυμα μελιού με τσάι ή απλά μια κουταλιά μέλι από θυμάρι αποτελεί καταπραϋντικό για τον βήχα, ενώ εισπνοές διαλύματος μελιού βοηθούν στην αποσυμφόρηση των αναπνευστικών οδών. 

Γαστρεντερική δράση

Φυσικό καθαρτικό, συμβάλλει στην εύρυθμη λειτουργία του εντέρου, προλαμβάνοντας τη δυσκοιλιότητα. Μειώνει την οξύτητα του στομάχου, ενώ λόγω της αντιβακτηριακής δράσης του προστατεύει από τα έλκη.

Ηπατική δράση

Λόγω των φυσικών σακχάρων που περιέχει (φρουκτόζη-γλυκόζη), ενισχύει και δεν επιβαρύνει τη λειτουργία του συκωτιού με αποτέλεσμα να ενισχύει την άμυνα του οργανισμού κατά των μολύνσεων

Αντιμικροβιακή δράση

 Ως φυσικό επουλωτικό, το μέλι χρησιμοποιείται σήμερα σε νοσοκομεία, σε τραύματα χειρουργικά και μη και σε εγκαύματα. Αποδεικνύεται αποτελεσματικό σε θεραπείες κατά δερματικών λοιμώξεων και μολύνσεων, όπου ο οργανισμός δεν ανταποκρίνεται στη  συμβατική φαρμακευτική αγωγή.

Αντικαρκινική δράση

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών η χημική ένωση,  τριϋδρόξυ-κετόνη, η οποία περιέχεται μόνο στο μέλι θυμαριού, αυξάνει τις χημειοπροφυλακτικές ιδιότητες του, ειδικά κατά του καρκίνου του μαστού, της μήτρας και του προστάτη. Επίσης, συντείνει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.